15 49.0138 8.38624 1 1 4000 1 http://blog.pamukkale.com.tr 300 true

Kütahya Gezilecek Yerler | Ateşte Açan Çiçekler

Muhteşem işlemeli çinileri ve tarihi yapıları ile Türkiye’nin gözde şehirlerinden biri olan Kütahya şehri,  hafta sonu kaçamağı için çok güzel bir alternatif. 

Türkiye’nin Ege Bölgesinde yer alan tarihi geçmişi, kültürel birikimi ve porselen sanatı ile ünlü olan, Evliya Çelebi’nin doğduğu toprakları, tıpkı onun gezip görmek ve keşfetmek için Kütahya’ya kısaca bir göz atalım. Bizce bu güzel bahar aylarında Kütahya gezilecek yerler listenizde yer almalı. 

Kütahya Gezilecek Yerler

Kütahya Gezilecek Yerler

Kütahya | Tarihi Yerler

Kütahya’da görülebilecek yerlerin başında tarihi Kütahya evleri geliyor. Kent merkezine 5 dakika yürüyüş uzaklığındaki Kütahya evleri bir sokak üzerinde restore edilerek keyifle gezilen bir sokak olmuş. Burada ki yapıların bir çoğu ise aynı zamanda müze ve konak işletmeciliği olarak kullanılmakta. Bu konakların en önemlilerinin başında ise orijinal yapısını koruyan, içerisinde tarihi eserleri ile dikkat çeken Ispartalılar Konağı, Germiyan Konağı, Lalezer ve Hanedan ziyaret edip içini gezebileceğiniz konaklar. Buraya gelmişken Kütahya’da ne yenir derseniz, Germiyanoğlu döneminden günümüze kadar yaşatılan Kütahya’nın yöresel yemekleri olan Tirit, Sıkıcık çorbası, Cimcik mutlaka denenmeli.

Burayı gezdikten sonra gezginlerin piri bize gezmeye aşılayan Evliya Çelebi’nin müzesini ziyaret etmenizi öneririz. Doğduğu ev müzeye çevrilerek ziyarete açılmış, mutlak gezin derim. Buradan ise şehri kuşbakışı izlemek için Kütahya kalesine çıkmak güzel bir fikir olabilir sizler için. Kendi etrafında dönen kafe ve restoranda keyifli vakit geçirebilirsiniz.

Aizonai Antik Şehri

Çavdarhisar ilçesindeki Aizonai antik şehir, her geçen gün daha fazla ziyaretçiyi ağırlaması ile birlikte ikinci Efes olarak anılmaya başlanmış. Çavdarhisar ilçesine bağlı olan bu antik kent şehir merkezine yaklaşık olarak 58 km uzaklıkta bulunmakta. Şehrin kökenleri antik Yunan dönemine dayanıyor ve bu dönemin en parlak mimari sergilerinden biri sayılabilir. Yapılan çalışmalar ile ortaya çıkarılan koruma altına alınmış ve sergilemeye açılmış.

Antik kentin isminin Yunan mitolojisindeki Zeus’un kızından geldiğini düşünülüyor. Tıpkı Efes Antik Kentinde olduğu gibi Aizanoi kentinde de birbirinden değerli farklı yapılar yer almakta. Klasik tiyatro ve spor alanı bu yapılardan sadece iki tanesi. Antik dönemin keşfedilmesi adına başlı başına değer taşıyan bu alanda gün geçtikçe ortaya çıkarılanlar döneme dair bildiklerimizi de yeniden şekillendiriyor.

Tapınağın az ilerisinde ise dünyanın ilk ticaret borsası bulunuyor. Milattan sonra İkinci yüzyılın sonlarında gıda pazarı olarak kullanılmış olan Aizanoi’nin taş bloklarında Roma İmparatorunun MS 301 yılında enflasyonla mücadele için yaptığı fiyat tespitlerinin bir kopyası da mevcut. Bu yazılarla imparatorluğun pazarlarında satılan tüm malların satış ücretleri ilan edilmiş. Aizanoi, bu haliyle dünyadaki ilk borsa binalarından biri olma özelliğini taşıyor.

 

Kütahya Gezilecek Yerler

Kütahya Gezilecek Yerler

Şehir merkezinde diğer görülecek bir yer ise kent merkezindeki Çini vazo. Gelen ziyaretçilerin fotoğraf çektirmek için öncelikli yerlerinden biri. Buradan sevgi yolundan yürüyerek birçok tarihi dönemin eserlerinin sergilendiği Kütahya Arkeoloji Müzesini ziyaret edebilirsiniz. Özellikle içerisinde mimarisine hayran kalacağınız lahit ve mezarlar sizlerin de dikkatini çekecektir. Germiyan Beylerinden Umur-bin Savcı tarafından 1314 yılında medrese olarak yaptırılmış. Ulu Cami yanında bulunuyor. 1965 yılında ise müze olarak ziyarete açılmış. Müzede Paleolitik, Kalkolitik, Eski Tunç, Hitit, Frig, Hellenistik, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait kültür ve tabiat varlıkları sergilenmekte.

Kütahya Gezilecek Yerler

Kütahya Gezilecek Yerler

Çiniye Hayat Veren Şehir

Bu sokağa gelmişken çiniye hayat veren dünyaca ünlü çini ustası Mehmet Gürsoy’un atölyesine uğrayın deriz. Hayran kalacağınıza eminiz. Kendisi aynı zamanda Unesco tarafından Unesco Yaşayan İnsan Hazinesi ödülünü almış. Kütahya Çinileri “Ateşte Açan Çiçekler” olarak tanımlanıyor. Sokağın sonunda ise Kütahya tarihini anlatan Kent Müzesi bulunuyor.

Şehrin biraz dışında ise görülmesi gereken iki yer; Frig vadisi ile Kurtuluş savaşındaki Dumlupınar Muharebesinde şehir olanların anısına yapılan Dumlupınar Şehitliği. Şehitlikte Kurtuluş Savaşında hayatını kaybedenler anısına kültür bakanlığı tarafından 1992 yılında yaptırılan 500 er ve 100 subayın mezar taşları yer alıyor.

Kütahya’ya nasıl gidilir: Birçok ilimizden gerçekleştirdiğimiz Kütahya otobüs seferlerimiz ile ulaşabilirsiniz. Kütahya otobüs Bileti için: www.pamukkale.com.tr

Keşfetmeniz dileğiyle…

Kütahya Gezilecek Yerler

Kütahya Gezilecek Yerler

MAN Lion’s Coach - Pamukkale Turizm
Önceki Yazı
Otobüs Yatırımında da Rötar Yok!
Bagaj - otobüs
Sonraki Yazı
Bagaj | Profesyonellik Zamanı
INSTAGRAM'DA TAKİP EDİN @PAMUKKALETURİZM