15 49.0138 8.38624 1 1 4000 1 http://blog.pamukkale.com.tr 300 true

İznik Gezilecek Yerler | Medeniyetlerin Başkenti

İznik bir dönem Türklerin ilk başkenti olma özelliğini taşıyor, her köşesinde binlerce yıl öncesine dayanan eserler bulunmakta.

 Bu güzel kentte sırasıyla Roma İmparatorluğu, Bizans, Selçuklular ve Osmanlılar izlerini bırakmış. Kenti çevreleyen kalesi, camileri, türbeleri ve kiliseleri mevcut, gün içinde keyifle gezip tarihin izlerine şehrin her köşesinde rastlayabilirsiniz. İznik gezilecek yerler sorusuna tüm alternatiflere yer vererek cevaplayamamış olsak da, özellikle önemli iki festivaline nisan ayı gezi takviminizde yer vermek isteyebilirsiniz.

İznik gezilecek yerler

İznik gezilecek yerler

İznik’in Tarihi Yerleri

Şehrin eski adı ise Nikea. Kent Anadolu Selçuklu Devletine başkentlik yapmış olması ile Türklerin Anadolu’da ilk başkenti olma özelliğini taşımakta. İznik Bursa’ya 85 kilometre uzaklıkta. Kente gelirken İznik gölü etrafında yapacağınız yolculuk çok keyifli. Birçok esere ev sahipliği yapan İznik zamanında surlarla çevrili bir kent. Şehrin üçü ayakta kalabilmeyi başarmış dört kapısı bulunmakta, bunlar Lefke kapı, Göl kapı, Yenişehir kapı ve İstanbul Kapı. Özellikle şehrin hemen girişinde surların dibinde bulunan Lefke kapı görülmeye değer. Kapıdan ilerledikten sonra Abdülvahap Sancaktarı Türbesine çıkabilirsiniz. Buradan tüm İznik’i büyük bir keyifle seyredebilirsiniz.

Kentin en dikkat çeken değeri hiç kuşkusuz ki şimdi ki Orhan Cami. Geçmişte Ayasofya kilisesi olan yapı, 1331 yılında Sultan Orhan’ın şehri fethetmesiyle camiye çevrilmiş. İçerisindeki mozaikler, arka odasındaki mezar odası, bahçesindeki bilinmeyen lahitler ve Caminin içerisindeki freskleri görülmeye değer. Anadolu’da ilk Cami (Hacı Özbek cami) ve Anadolu’da ilk medrese burada yapılmış. Orhan Cami‘ne yaklaşık 5 dakika yürüme mesafesinde olan bu iki tarihi yeri de görmenizi tavsiye ederiz. Ayrıca Yeşil cami ve İznik müzesi de tarihi ve görülmesi gereken bir yer. 

İznik gezilecek yerler

İznik gezilecek yerler

İznik gezilecek yerler

İznik gezilecek yerler

İznik Kano Festivali

İznik aynı zamanda önemli bir çini ve seramik merkezi. Burada hediyelik eşyalardan alabilir atölyeleri ziyaret edebilirsiniz. Zeytinini söylememize gerek yok sanırız. Ayrıca Türkiye’nin 5’nci büyük gölüne sahip İznik’te bu yıl itibari ile İznik Kano Festivali düzenlenmeye başlandı. Nisan ayının hemen başında düzenlenen ve geleneksel hale getirilmek isteniyor. Göl kıyısı rengarenk kanolarla çiçeklerle bezenmiş gibi duruyor. Ziyaretçiler ve sporcular İznik kıyılarını kanoyla geziyor olmanın yanında, gölde “küreksiz kano yarışı, kano çekme yarışı, karton kano yarışı” gibi eğlenceli yarışlarla keyifli zamanlar geçiriyorlar.  Kano eğitimi, söyleşiler ve sohbetler gibi etkinliklerle de bilgi ve tecrübe edinebiliyorsunuz.

İznik Ultra Maratonu

Nisan ayının ilk haftasını festivale katılmak üzere takviminize alabilirsiniz. Ayrıca yine Nisan ayında Türkiye’nin en büyük ultra maraton etkinliği ve koşu festivali olan İznik Ultra düzenleniyor. 140 kilometrelik İznik Ultra Maratonu ile başlayan yarışlar, 50 kilometrelik İznik Dağ Maratonu, 90 kilometrelik Orhangazi Ultra Maratonu, 15 kilometrelik Derbent patika koşuları ve 5 kilometrelik  İznik Tarihi Kent Koşusu parkurlarından oluşuyor. 140 kilometrelik parkur 25 saat içinde İznik Gölü’nün tam tur dönülmesini içeriyor. İznik Ultra parkurları %85 toprak yollardan oluşuyor. Sporcular 3 bin 840 metre tırmanıştan sonra aşağıya iniyorlar. Çocuklar için ise düzenlenmiş bir çocuk koşusu da yapılıyor. Maraton kapsamında her yıl İznik’e binlerce ziyaretçi geliyor. Yarışlara ise toplamda 20 ülkeden 1000’e yakın sporcu katılıyor. 

İznik’e nasıl gidilir: Birçok ilimizden gerçekleştirdiğimiz Bursa otobüs seferlerimiz ile günün birçok alternatif saatinde Bursa’ya ulaşabilir ve Bursa otogarından hareket eden yerel servisler ile ulaşabilirsiniz. Bursa – İznik Arası 76 km mesafededir. Bursa otobüs Bileti için: www.pamukkale.com.tr

Keşfetmeniz dileğiyle …

İznik gezilecek yerler

İznik gezilecek yerler

İznik gezilecek yerler

İznik gezilecek yerler

Bagaj - otobüs
Önceki Yazı
Bagaj | Profesyonellik Zamanı
Sonraki Yazı
Kuşadası: Ege’nin İncisi
INSTAGRAM'DA TAKİP EDİN @PAMUKKALETURİZM