15 49.0138 8.38624 1 1 4000 1 http://blog.pamukkale.com.tr 300 true
Burdur - Salda Gölü

Burdur Gezilecek Yerler | Salda Gölü

Salda Gölü’nün huzur veren ve gözlerinizi alamayacağınız bir güzelliği bulunuyor. Bu güzelliğin altında yatan en önemli nedenlerden biri de sahip olduğu turkuaz renk. Maldivler’e olan benzerliği de buradan geliyor. 

Bembeyaz kumlarla turkuazın farklı tonlarının serpiştirildiği bir ressam paletinin birbirine geçtiği göl, yer yer 184 metreye ulaşan derinliğiyle Türkiye’nin en derin gölü olma özelliğini taşıyor.

Salda Gölü, Burdur‘un Yeşilova ilçesi sınırlarında kalıyor. Yeşilova ilçe merkezinden 4 km uzaklıkta. Doğanbaba, Eşeler Dağları ve Kayadibi’nde kıyısı var. Yaklaşık 6,8 km. eninde ve 9,1 km boyunda, tektonik bir çukurun üzerine yerleşmiş kapalı bir havzanın içerisinde bulunuyor ve yaklaşık 2 milyon yıl önce oluştuğu tahmin ediliyor. Gölün alt havzası ülkemizde kuş türleri için önemli bir yaşam alanı, barındırdığı endemik türler ile aynı zamanda uluslararası bir öneme de sahip. Önemli bir kuş, doğa ve bitki alanı. Yapılan çalışmalarda bölgede 110 kuş türünün varlığını sürdürdüğü görülmüş. Bunların yetmiş beş tanesi koruma altında türler.

Salda Gölü-Huzurlu Mavi

Salda Gölü-Huzurlu Mavi

Salda Gölü’nün Dünyada, Mars’ın yüzey özelliklerini taşıyan iki bölgeden biri olduğu söyleniyor. Kıyısında magnezyum yüklü beyaz taşlar bulunuyor. Gölde bulunan yüksek magnezyum içerikli beyaz kayaçların Mars’ta da bulunması, Mars’ın da bir zamanlar Salda ile benzer koşullarda olduğunu düşündürtüyor. TÜBİTAK’ın İTÜ araştırmacıları ile yürüttüğü araştırma sonucu ulaşılan bulgular sebebi ile stromatolik kayaçlar olarak geçen bu yapılara Mars’ta da rastlanması sebebiyle kızıl gezegenin milyon yıllar önce Salda’ya benzediği düşünülüyor. Mars’a benzer özelliklerin bulunduğu bir diğer yer ise Kanada’da.

Burdur - Salda Gölü

Burdur – Salda Gölü

Türkiye’nin Maldivleri Salda Gölü

Salda Gölü aynı zamanda çok güzel bir kamp alanı da. Göl yakınlarında iki adet Halk plajı bulunuyor. Salda Gölü ve etrafının doğal sit alanı olması nedeni ile kullanıma açılmış halk plajları dışında kamp yapmanız mümkün değil. Bungalov evlerde ya da hazır çadırlarda konaklamak isteyenlerin ise Yeşilova’ya gitmesi gerekiyor.

Burdur - Salda Gölü

Burdur – Salda Gölü

Gölü’nün kil şeklindeki kumu cilde iyi geliyor. Bu nedenle çamur banyoları için göl yakınlarında minik çukurlar görebilirsiniz. Suyu ise az tuzlu ve yüksek alkali özellikte fakat bazı yerleri bataklık özelliği taşıyor. Bu nedenle belirlenmiş yerlerin dışında yüzmeniz tavsiye edilmiyor. Orman Plajı‘nı tercih ederseniz, 10-15 metreden daha fazla açılmanız önerilmiyor. Ayrıca koyu renkle yerlerde yüzmek de oldukça riskli.

Gölün manzarasını görebileceğiniz en iyi nokta Salda Beli. Burası denizden 1280 metre yükseklikte. Denizli tarafından gelirken, göle 1,5 km mesafede bulunuyor. Manzara aklınıza kazınacak görüntülerden biri diyebiliriz.

Burdur’a nasıl gidilir: Birçok ilimizden gerçekleştirdiğimiz Burdur otobüs seferlerimiz ile ulaşabilirsiniz. Burdur otobüs Bileti için: www.pamukkale.com.tr

Keşfetmeniz dileğiyle…

Burdur - Antik Kent
Önceki Yazı
Burdur Gezilecek Yerler | Sagalassos …
Anadolu Üniversitesi - Eskişehir
Sonraki Yazı
Anadolu Üniversitesi | #burdanbak
INSTAGRAM'DA TAKİP EDİN @PAMUKKALETURİZM