Burdur Gezilecek Yerler | Sagalassos …
Burdur’un Ağlasun ilçesinde yer alan “aşkların ve imparatorların şehri” olarak bilinen Sagalassos, ziyaretçilerini tarihi bir yolculuğa çıkarıyor.
Burdur ilimizde bulunan, geçmişi milattan önce 3000 yılına dayanan ve UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi’ne 2009’da giren Sagalassos, ziyaretçilerini 5 bin yıllık sokaklarında tarihi yolculuğa çıkarıyor. Kent günümüze en iyi şekilde korunarak ulaşan antik kentlerden. İkiye ayrılan kent çok sayıda tarihi esere ev sahipliği yapıyor.
Burdur | Tarihi Yerler
Kent içinde yer alan Adrian Heykeli, Tiberius Dönemi Kapısı, Apollon Mabedi, Neon Kütüphanesi, Antoninler Çeşmesi, Odeon, Antik Tiyatro, Helenistik ve Roma Su Kanalları ilçenin en dikkat çeken yapıları. Büyük İskender’in almakta zorlandığı önemli kentlerden biri olarak bilinen Sagalassos, Roma dönemi mimarisinin en iyi örneklerini yansıtıyor. Kentin planı, üzerinde kurulmuş olduğu teraslı yapı düşünüldüğünde oldukça dikkat çekici. 1000 yıllık seramik üretimi ile Sagalassos, antik dönemlerdeki en uzun süre seramik üretimi yapan merkezlerden biri. Kentin yapısını tam olarak anlayabilmek için bulunan bütün eserlerin muhafaza edildiği Burdur Arkeoloji Müzesini de görmenizi tavsiye ederiz.
Konutlar, tiyatro, kütüphane, meclis binası ise diğer gezilecek tarihi alanları. Kent mimari, ticari, üretim ve ticaret alanında döneminin büyük bir metropolü olma özelliği taşıyor ki mimari detaylar da bunu fazlasıyla destekliyor. Sagalassos Antik Kenti ülkemizde mimarisi en iyi korunmuş tarihi alanlarımızdan. Antik kentin en büyüleyici iki önemli yeri ise dünyanın en yükseği özelliğini taşıyan tiyatrosu ve 2.000 yıldır aktığı söylenen Antoninler çeşmesi.
Antik kent Ağlasun
Antik kent Ağlasun dağlarının eteklerine kurularak Ağlasun ovasını karşıdan görmektedir. Şehrin yamaca kurulmasının en büyük etkenlerinden birisi savunma olmak ile beraber su kaynaklarına da sahip olunması olarak görülüyor. Burdur’un Ağlasun ilçesinde ki Antik kente ulaşım için Burdur’dan her saat kalkan Ağlasun ilçe minibüslerini kullanabilirsiniz. Burası aynı zamanda Antalya’ya 1.5 saat, Isparta’ya ise 30 dakika uzaklıktadır.
Sagalassos’un doğal kaynak suyu, antik dönemde olduğu gibi bugün de Ağlasun Dağı’ndan antik su yollarıyla getirilen doğal kaynak suyu, 2000 yıldır şelaleyi andırır biçimde akmaya devam ediyor. M.S. 160-180 yıllarında Yukarı Agora’nın kuzeyinde inşa edilen görkemli çeşme, 28 metre uzunluğunda ve 9 metre yüksekliğe sahip. Yapımında yedi farklı renkte taş kullanılan çeşmenin önünde ise 81 metreküplük havuz bulunuyor. Her iki ucunda dışarıya doğru çıkıntı yapan sütunlu birer podyum bulunan çeşmenin suyu ise 4,5 metre yükseklikten şelale gibi akarak havuzu dolduruyor. 1998’de kazı ve restorasyon çalışmalarına başlanılan çeşme, 2010 yılında yeniden faaliyete geçirildi. Kazılarda ortaya çıkarılan 4 heykelin asılları Burdur Arkeoloji Müzesi’nde sergileniyor.
Burdur’a nasıl gidilir: Birçok ilimizden gerçekleştirdiğimiz Burdur otobüs seferlerimiz ile ulaşabilirsiniz. Burdur otobüs Bileti için: www.pamukkale.com.tr